Psiholog Doina Dolghier

Consiliere de Cuplu

Consiliere de Cuplu

Consilierea de cuplu este o intervenție terapeutică de obicei de scurtă durată care urmărește îmbunătățirea relației dintre cei doi prin observarea și schimbarea dinamicii relației din cuplu, rezolvarea problemelor de comunicare, conectare , conflicte, nemulțumiri etc. Rolul terapeutului în terapia de cuplu este de însoțire a clienților în căutarea răspunsurilor, mediere a conflictelor discutate, observarea tiparelor și oglindire a comportamentelor unul față de altul, terapeutul stimulează momentele de conectare emoțională între cei doi. Totodată, terapeutul propune teme pentru acasă pentru consolidarea comportamentului schimbat/nou/diferit adus de procesul terapiei.

Calitatea vieții tale depinde, într-un final, de calitatea relațiilor tale

- Esther Perel -

Întrebări Frecvente

Psihoterapia reprezintă o intervenție de profunzime asupra personalității care are ca obiectiv îmbunătățirea stării clientului, acesta din urmă creionându-și un scop la care intenționează să lucreze pentru o problemă a sa. Psihoterapia este și un cadru intim, o relație terapeutică între client și terapeut în care terapeutul îl ajută pe client prin oglindirea unor tipare de interacțiune, modele de comportament. Terapeutul are rolul de observator activ în povestea clientului iar clientul își ia din această dinamică resurse pentru a înțelege mai bine problema, a lua niște decizii prin descoperirea și integrarea unor alte perspective. Tehnic vorbind, psihoterapia este o discuție cu durata de 50 de minute cu o frecvență săptămânală recomandabil. Aceste întâlniri sunt limitate în timp și se plătesc deoarece în cadrul acestora se creează un spațiu sigur, intim iar conștientizările apărute au nevoie de timp să se integreze.

Prețul este de 200 de lei pentru 50 de minute. Confidențialitatea este asigurată conform contractului semnat și acordului GDPR dar și Legii Psihologilor căreia mă supun.

Psihoterapia este un proces individual care decurge în ritmul propriu. Nu este un proces forțat ci mai degrabă „cu suișuri și coborâșuri”. Ritmul progresului este determinat în mare parte de deschiderea ta de a vedea situația din alte unghiuri și de a le integra. Un alt factor este toleranța la disconfort atunci când convingerile personale sunt înlocuite cu altele mai funcționale. Totuși, un reper poate fi considerat terapia de durata medie (10-15 ședințe) pentru un efect consolidat.

Sunt formată pe psihoterapia sistemică de cuplu și familie astfel folosesc tehnici specifice școlii sistemice, de exemplu: metoda scaunului gol, jocuri de rol, recadrări, interpretări etc. Pe scurt, terapia sistemică are la bază ipoteza că fiecare individ face parte dintr-un sistem care se împarte  în subsisteme (ex.subsistemul copiilor, părinților etc.) iar relația dintre aceste subsisteme este de interdependență. O paralelă ar fi: atunci când este lovită o bilă în biliard, toate celelalte bile își schimbă poziția ca urmare a loviturii(evenimentului/crizei/schimbării). Astfel, orice eveniment afectează individul din subsistem va afecta toate subsistemele din care face parte. Simptomul sau „responsabilitatea” nu este a individului ci a familiei.

Da, încurajez individul să vină la terapie cu cine este în conflict sau are o dificultate de orice fel la nivel de comunicare, emoțional sau de altă natură. Terapia de familie este mai eficientă față de terapia individuală prin faptul că conflictele pot fi discutate mai deschis, soluționate altfel decât de obicei cu îndrumarea atentă a terapeutului.

Da, lucrez atât în cabinet cât și online.

 

O ședință individuală durează 50 de minute iar cea de familie sau cuplu – 60 de minute.

Experiența Clienților